Sökmotoroptimering (SEO)– hur och varför?

Visst har du hört att genom god sökmotoroptimering så kan din hemsida ranka högre på Google? Du hörde rätt, Sökmotoroptimering (SEO) är avgörande för att er webbplats ska ranka högt på sökmotorer och därmed hittas av nya kunder, medarbetare och partners.

Vad är sökmotoroptimering?

Du kanske har hört begreppen Sökmotoroptimering, SEO eller Search Engine Optimization. Det är digital marknadsföring som fokuserar på att ge företag bättre positioner på exempelvis sökmotorer som Google, Bing eller Yahoo. Google är i dagsläget överlägset störst i Sverige med ungefär 97% av marknaden. Varje dag görs det cirka 55 miljoner Googlingar bara i Sverige. Så är man inte sökbar riskerar man att förlora många och stora möjligheter till affärer och andra kontakter.

Sammanfatta SEO

Sökmotorer är den huvudsakliga källan människor använder, oavsett om de letar efter information, tjänster eller produkter. På We Are Maven vill vi sammanfatta sökmotoroptimering med att det består av tre delar: teknisk, redaktionell och länkar. Varje del är viktigt och en del av arbetet för att få hög ranking.

Det är ingen engångsinsats utan du behöver arbeta kontinuerligt för att få goda resultat. Tänk därför långsiktigt med er SEO och planera ert innehåll och informationsstruktur.

Men hur går egentligen Google och andra sökmotorer tillväga för att indexera internet?

Man kan säga att en sökmotor arbetar huvudsakligen med tre typer av aktiviteter:

Crawl – Söker på internet för innehåll, går igenom kod och innehåll för varje domän/URL som de hittar. Här är de viktigt att ha en uppsatt sitemap då sökmotorer inte läser text på samma sätt som vi.

Indexering – Lagrar och organiserar innehållet, när sidan har indexerats så är den på god väg att börja ranka i sökmotorerna.

Rankar – Förutsatt att ditt innehåll är relevant och det bästa resultatet så kommer du ranka högt. Google rankar innehåll efter det som är mest respektive minst relevant.

Avslutningsvis

Sökmotoroptimering är bland de mest kostnadseffektiva och långsiktiga marknadsföringsstrategierna som finns om man gör på rätt sätt. Du kan ta de bästa positionerna även om ni startar idag. Det är som viktigt att bära med sig är att det är ett arbete som aldrig tar slut. Du kan alltså inte slappna av när du börjar ta position utan ditt innehåll måste kontinuerligt optimeras och uppdateras. Google är nämligen ute efter att visa upp de bästa och mest aktuella resultaten. Detta innebär att om en konkurent kommer med bättre resultat så kan ni komma att flyttas ner. Är du aktuell?

Hör gärna av dig!

Har du några frågor eller vill diskutera hur We Are Maven kan hjälpa ert företag med er sökmotoroptimering? Skicka ett mail till hello@maven.nu så bokar vi möte. Läs gärna om våra tjänster